Home

Teoria centrelor de interes a lui decroly

decroly - Scrib

 1. Sistemul Decroly sau sistemul centrelor de interes. A fost initiat de Ovide Decroly, ♦ capacitatea de lega teoria de practică; de învăţământ pentru a evidenţia obiectivul major al fiecărei etape şi a realiza un control al procesu-lui de învăţământ şi adaptări curriculare continue
 2. En 1907 funda la «Ecole de l'Ermitage», centro experimental de reconocido prestigio internacional que nace bajo el lema: «école pour la vie et par la vie». Ahí Decroly introduce los centros de interés y va perfilando su teoría sobre la globalización en la enseñanza. La escuela Decroly de Bruselas F. Dubreucq-Chopri
 3. Aceste unitați didactice sunt numite centre de interes. f Cunostințele ce urmează a fi asimilate de copil se împart în patru centre de interes, corespunzătoare celor patru trebuințe pe care Decroly le considera specifice fiinţei umane în creștere: 1. de hrană şi consum; 2. de lupta împotriva intemperiilor; 3. de apărare.
 4. Dintre principalele limite ale conceptiei lui O. Decroly, retinem (1, p.85-86): prin organizarea procesului de invatamant pe centre de interes elevii raman mult timp la nivelul faptelor, pentru ca centrele de interes studiate anterior nu le-au oferit prilejul dobandirii unor notiuni necesare ridicarii pe noi trepte de generalizare
 5. pedagogia centrelor de interes, iniţiată în urmă cu două secole de Dewey în S.U.A. şi puternic dezvoltată în sec. XX de către Decroly în Belgia în legătură cu studiul mediului. Fundamentând învăţământul pe realitate şi pe probleme, perspectiva tematică restituia un fenomen sau un concept î

c) clase de recuperare; d) clase pentru copiii dotaŃi. S-a aplicat în 1900 de către doctorii Kisinger şi Moses. Sistemul Decroly sau sistemul centrelor de interes a fost iniŃiat la începutul secolului XX de pedagogul belgian Ovide Decroly. Disciplinele de învăŃământ sunt înlocuite cu centre de interes, care răspund nevoilo Teoria şi metodologia ca problemă de interes naţional; -în conceperea, interpretarea, organizarea, învăţământ este evidentă, de unde responsabilitatea abordării lui teoretice şi practice, profesionalizării pedagogice a cadrelor didactice, a susţinerii lui sociale În prima jumătate a secolului al XIX-lea, psihologul și pedagogul belgian Ovid Decroly, adeptul teoriei centrelor de interes, precum și al globalismului sau sincretismului (elevul trebuie să studieze global realitatea), condiționa instruirea de trebuințele/ interesele psihofiziologice fundamentale ale copilului. În viziunea cerce Organizarea centrelor de interes. Fiecare gradinita trebuie sa fie pentru copii un spatiu dorit, cu activitati care sa-i implice, sa le ofere posibilitatea de a se dezvolta global, intr-o atmosfera deschisa, stimulatoare. Cand copilul intra pentru prima data intr-o sala de grupa ce ar trebui sa gaseasca aici, astfel incat sa vina zilnic la. Construiti un plan de invatamant pentru clasele V-VIII urmand teoria centrelor de interes. Aceeasi aplicatie, dar pentru 4 ani de facultate. Tema de reflectie. Ce legaturi intrezariti intre principiul interdisciplinaritatii in invatamant si teoria lui Decroly privind centrele de interes? Édouard Claparède (1873-1970) Repere biografice. Medic.

 1. Ovide Decroly (1871-1932) şi pedagogia centrelor de interes. 11. Procesul de învăţământ ca proces de informare-formare şi transformare educaţională. 12. Procesul de învăţământ ca proces de cunoaştere. Teoria structural-genetic-cognitivă a lui Brunner şi cele 3 modele de învăţare. 25. Teoria invatarii cumulativ-ierarhice.
 2. ică, 25 Aprilie 2010 16:14. Procesul de invatamant, ca activitate intreprinsa deliberat in vederea realizarii unor scopuri, presupune ca necesitate o organizare. Aceasta activitate se prezinta ca un sistem complex. Organizarea pe clase si lectii a cunoscut cea mai larga raspandire, fiind.
 3. 23. CENTRELE DE INTERES Predarea pe obiecte de invatamant era inlocuita cu centrarea invatarii pe anumite interese ale copiilor: procurarea hranei, apararea de intemperii, prevenirea riscurilor, desfasurarea de activitati constructive etc. Metoda a fost promovata de pedagogul belgian O. Decroly (1871- 1932)
 4. Sistemul Decroly sau sistemul centrelor de interes a fost initiat la inceput secolului al XX-lea de pedagogul belgian Ovide Decroly. Sistemul de predare este organizat pe clase, iar disciplinele de invatamant sunt inlocuite cu centre de interes, care raspund nevoilor umane fundamentale: hrana, lupta pentru aparare, nevoia de actiune etc.
 5. Elena Joita Profesorul-Si-Alternativa-Constructivista-a-Instruirii-pd

Lasswel. Modelul lui Shannon i a colegului său Weaver. Modelul lui Osgood i Schramm.ș ș Modelul elcoidal al lui Dance. Modelul lui Gerbner. Modelul ABX. Teoria Gestalt. Transformarea comunită ii colare în comunită i de învă are.ț ș ț ț Tema 7. Tendinţe de reconsiderare şi valorificare continuă a managementului clasei de elevi structurală şi genetic-cognitivă a lui Bruner 6.1.4.Teoria învăţării depline 6.1.5.Teoria interdisciplinară (integrată) a învăţării 8.3.Modelul psihocentric (centrat pe elev): modelul centrelor de interes (O. Decroly), modelele instruirii centrate pe rezolvarea de probleme/ proiecte (W. H. Kilpatrick, J..

Abordări interdisciplinare la orele de română. Problema interdisciplinarităţii îi preocupă în prezent pe mai mulţi cercetători. Termenul e recent, deşi conceptele vin din antichitate. Încă în 1700 J.-J. Rousseau susţinea necesitatea unui curriculum bazat pe nevoile şi interesele individului, pornind de la experienţele vieţii. Metoda centrelor de interes, elaborată de Ovid Decroly şi aplicată în Belgia - introduce schimbări, mai ales în organizarea conţinutului instruirii. Disciplinele de învăţământ sunt înlocuite cu grupe de teme, constituite în jurul a patru centre de interes ale copiilor corespunzătoare unor nevoi fundamentale (de hrană. Problemele, de obicei, oglindesc aspecte reale ale vieţii cotidiene, de aceea cadrul didactic va fi pus în situaţia de a identifica probleme adecvate şi relevante pentru elev. În clasa a IX-a, pentru studierea nuvelei Toiagul păstoriei de Ion Druţă poate fi aplicată teoria biotipului, care reprezintă o paralelă între structura.

C. Freinet a recunoscut ca datoreaza mult lui O. Decroly si la deviza acestuia Scoala prin viata si pentru viata a adaugat prin munca. C. Freinet a practicat si el metoda centrelor de interes a lui O. Decroly, pe care a numit-o metoda complexelor de interes; a folosit, de asemenea si metoda globala de lectura 23. CENTRELE DE INTERES Predarea pe obiecte de invatamant era inlocuita cu centrarea invatarii pe anumite interese ale copiilor: procurarea hranei, apararea de intemperii, prevenirea riscurilor, desfasurarea de activitati constructive etc. Metoda a fost promovata de pedagogul belgian O. Decroly (1871-1932) Conform acestui concept, susţinut şi de R. Petre (Cf. lucrarea sa Metoda centrelor de interes,1933), metoda centrelor de interes constă în corelarea şi convergenţa tuturor disciplinelor şcolare la o disciplină centrală. De exemplu: ca centru de interes se ia pădurea şi se studiază la faţa locului poziţia geografică, satul.

7) Organizarea activitatii pe centre de interes - organizarea instruirii pe baza de proiecte (teme complexe) ce presupune cunostinte din mai multe domenii si efectuarea de lucrari practice; - centrele de interes raspund unornevoi umane fundamentale (hrana, luptacontra intemperiilor, activitate in comun) Studiul de caz. Constă în etalarea unor situaţii tipice, reprezentative pentru o clasă de fenomene, ale căror trăsături sunt cercetate. 6. Simularea (Jocul de rol) reprezintă o metodă acţională, bazată pe simularea unor funcţii, relaţii, activităţi, fenomene, sisteme etc. 7. Metoda Cubului. Etapele metodei: 1 CENTRELE DE INTERES Predarea pe obiecte de invatamant era inlocuita cu centrarea invatarii pe anumite interese ale copiilor: procurarea hranei, apararea de intemperii, prevenirea riscurilor.

(PPT) PPT- CURENTUL ,,EDUCAȚIA NOUĂ '' Maria Virsta

Dintre cele mai reprezentative tentative de inovare a formelor instruirii amintim : sistemul monitorial (prin Bell _ i Lancaster), metoda centrelor de interes (prin Ovide Decroly), planul Dalton (prin Helen Parkhurst), sistemul proiectelor (prin William Kilpatrick), metoda Winetka (prin Carlton Washburne), metoda activit c ii pe grupe (prin. Scoala centrelor de interes. 10 Mai 2007. 4242 Vizualizari | 2 Comentarii . TITLURILE ZILEI. FOTO. EXCLUSIV! Raiul milionarilor din Iasi, distrus de un afacerist german! Un bloc hidos a fost construit peste case. Primarul a fost amendat in timpul controlului/ FOTO. Azi 10926 20 . Exploziv! Rasturnare de situatie in cazul crimei care a. Ovide. Decroly Albu Avram Stefania Jitaru Andreea Mandra Alexandra Mihai Miruna Mihaela Nae Alina Stan Gilda PIPP ANUL 2. Educatia Noua Apare ca reactie fata de pedagogia traditionala magistrocentrisim Propun un sistem de educatie axat pe copil Reprezentanti: John Dewey Maria Montessori Eduard Claparede Ovide Decroly. Biografia Belgia 1871 1932 Medicina Universitatea din Ghent; jumatate de an. Teoria pedagogica a lui Dewey a stimulat preocuparile pentru un invatamant activ, capabil sa tina seama intr-o mai mare masura de particularitatile individuale ale elevilor. 3.Mergand in continuarea ideii centrelor de interes lansata de O.Decroly, dati exemple de adecvare a structurilor curriculare la categoriile de interese specifice un. Teoria dezvoltării psihosociale a lui Erikson Teoria lui Erik Erikson completează teoria dezvoltării cognitive a lui Piaget. Erikson a văzut stadiile de dezvoltare ca opt etape psihosociale, care implicau în primul rând procese ale eului, interpretate din perspectivă psihanalitică

6 Introducere Lucrarea Teoria şi metodologia instruirii.Teoria și metodologia evaluării reprezintă un manual destinat studiilor universitare ale studenţilor din domeniul tehnic, în special, în cadrul Programului de formare psihopedagogică şi de certificare a competenţelor psihopedagogice. Acest manual este structurat modular, potrivit exigenţelo 23. CENTRELE DE INTERES Predarea pe obiecte de invatamant era inlocuita cu centrarea invatarii pe anumite interese ale copiilor: procurarea hranei, apararea de intemperii, prevenirea riscurilor, desfasurarea de activitati constructive etc. Metoda a fost promovata de pedagogul belgian O. Decroly (18711932) TEORIA SI METODOLOGIA INSTRUIRII - . modul de formare initiala a cadrelor didactice. teoria instruirii. are ca obiect de • Perspectiva pluridisciplinara este o perspectiva tematica.Este pedagogia centrelor de interes,lansata de Decroly.Predarea in maniera pluridisciplinara porneste de la o tema,o situatie sau o problema care tine de. O Scribd é o maior site social de leitura e publicação do mundo Acest test a fost adaugat de utilizatorul ana_raluca. Testul contine intrebarile din grila Istoria Pedagogiei, anul II, semestrul I, sesiunea iarna 2009, Facultatea de Psihologie-Pedagogie a Universitatii Spiru Haret, sectia Pedagogie. Promoveaza testele tale pe Calcule.ro Ajutor pentru teste: Puteti rezolva un test pana la o anumita intrebare si sa il reluati mai tarziu de la intrebarea.

Cateva contributii la dezvoltarea Psihologiei educatiei ca stiinta. a. Momentul Johann Friederich Herbart (1776-1841) a trait intr-o epoca in care dezvoltarea invatamantului a impus organizarea unor institutii speciale pentru pregatirea cadrelor didactice si introducerea in acele scoli (chiar si in Universitati) a pedagogiei ca disciplina de invatamant Teoria Si Metodologia Curriculumului- Manolescu Potolea.pd

Educatia noua - Creeaz

lucrare de licenȚĂ. creŞterea Întru a fi liber. 1 cuprins. considerente introductive 4 1 pedagogia oficiala 6 1.1 jean jaques rousseau- educaŢia negativĂ 6 2 educaŢia nouĂ 11 2.1 ellen key - majestatea sa copilul 11 2.2 ovide decroly - metoda centrelor de interes 16 2.3 freinet - tehnici de educatie 18 2.4 edouard claparÈde, copilul Şi educaŢia funcŢionalĂ 23 2.5. De fapt, în faza iniţială, metoda proiectelor reprezenta un mod mai cuprinzător de organizare a procesului de învăţământ, potrivit căruia materia de studiu era împărţită într-un ansamblu de proiecte, apropiate centrelor de interes (şi nu pe obiecte de studiu), pe care elevii urmau să le realizeze efectiv, într-un termen. f) Sistemul centrelor de interes, iniiat de medicul, pedagogul i psihologul belgian Ovide Decroly n secolul XIX-XX. n locul studierii unor discipline de nvmnt, elevii studiau anumite teme complexe, teme care i interesau, cum ar fi: nutriia, mbrcmintea, munca i aprarea mpotriva primejdiei, n cadrul crora i nsueau cunotine variate de limb. INTEGRAREA CURRICULARĂ ÎN CICLUL PRIMAR referat, comentariu, ese Incepand de aici, pedagogii germani ce au urmat lui Otto cautau un criteriu de stabilire a componentelor de educatie, intr-o forma completa. Criteriul propus consta din categoriile fiintei omenesti (vezi, St.Barsanesuc, 1935), respectiv categoriile fizicului si cele ale psihicului

Repere Teoretico-metodologic

 1. coala activ. Formula coal activ, de nedesprit de educaia nou, se datoreaz lui Pierre Bovet. El o va apra i o va aplica, din 1912, cnd Claparde l cheam la Geneva spre a conduce Institutul Jean-Jacques Rousseau care se deschidea. Sub denumirea de coal activ au ptruns ideile educaiei noi n multe ri, inclusiv n ara noastr. Contrar colii tradiionale, care favorizeaz metodele receptive i nvarea.
 2. An icon used to represent a menu that can be toggled by interacting with this icon
 3. Astfel, se consideră că rezultatele şcolare reflectă, mai întâi de orice, efortul de învăţare depus de elevi, prestaţia profesorului rămânând în plan secund. În această situaţie, învăţarea devine centrul de interes, ceea ce implică revizuirea concepţiilor despre predare
 4. DE LA TEORIA COMENIANĂ LA DIDACTICA MODERNĂ. LI. Aportul Iui Comenius la constituirea didacticii. Conceptul didactica a fost introdus în circulatie de catre pedagogul ceh J an Amos Comenius (1592-1670), prin lucrarea sa Didactica 13113t1917n Magna, publicata în anul 1632 în limba ceha, în anul 1657 în limba latina si tradusa în limba româna la sfârsitul secolului trecut
 5. tii absorbante, M. Montessori arata ca din perspectiva acestei teorii, educatorilor le revine sarcina: 1. de a crea un mediu stimulativ, ocrotitor si de calauzire inteligenta si permanenta a copilului; 2. de a crea mediul convenabil nevoii copilului de a.

Organizarea centrelor de interes - rasfoiesc

 1. intelectuale, operaionale i s contribuie la dezvoltarea potenialului intrelectual al individului (Iucu, 2001, p.31). Teoria semnific o construcie conceptual, ce uzeaz de deducii i de validare logic, o sintez i generalizare a datelor cunoaterii. Teoria deine o valoare explicativ, prin formularea unor principii explicative ale dezvoltrii unei.
 2. area teoriei instruirii in contextul analizei functionale a procesului de invatamant in ansamblul sau, din perspectiva capacitatii instruirii de a organiza mediul.
 3. Pedagogie_I_.Bazele geenrale ale pedagogie
 4. istrare a sacrului în diverse circumstanţe. 6
 5. Multi dintre cercetatorii pedagogiei universale contemporani, au cuvinte de apreciere fata de opera lui Herbart. Robert Dottrens (1971) sustine ca Herbart a fost atins de aripa geniului atunci cand a elaborat teoria instructiei educative si teoria psihologica a procesului de invatamant
 6. 23. CENTRELE DE INTERES Predarea pe obiecte de invatamant era inlocuita cu centrarea invatarii pe anumite interese ale copiilor: procurarea hranei, apararea de intemperii, prevenirea riscurilor, desfasurarea de activitati constructive etc. Metoda a fost promovata de pedagogul belgian O. Decroly (1871-1932). In Romania aceasta tehnica a fost.
 7. Astfel, o experienta rernarcablla o reprezinta Scoala experirnentala de la Blaj, lntiintata in 1928, leqata de numele lui Toma Cocisiu, in care se promovau, dupa o conceptie proprie, principiile scolf active, programa centrelor de interes, orarul mobil, autoconducerea

Azi incercam sa aflu care e treaba cu motorul de cautare Technocrati, dupa cum se poate observa chiar si aici, l-am adaugat si la postul Motor de cautare in blogg-uri.Am incercat o simpla cautare a acestui blogg folosind technocrati, vad ca se gaseste si Teacher's corner, fac un print screen cu rezultatele returnate in urma cautarii, il lipesc in Photoshop sa aduc imaginea la un format. 1. 2 ROMÂNĂ Revistă de ştiinţă şi cultură Nr. 3 (225) 2014 MAI-IUNIE CHIŞINĂU. 3 ROMÂNĂ Apare la Chişinău din 1991 ISSN Fondatori Editor Redactor-şef Ion DUMENIUK, Nicolae MĂTCAŞ, Alexandru BANTOŞ Echipa redacţiei Alexandru Bantoş Redactori-şefi adjuncţi Secretar general de redacţie Ana BANTOŞ Viorica-Ela CARAMAN Oxana Bejan Redactori Lector Concepţie grafică Jana. ELENA VLAD EVALUAREA ÎN ACTUL EDUCAŢIONAL TERAPEUTIC - Comisia de expertiză complexă - Bucureşti, 1999 Coordonator al colecţiei Persoane în dificultate Prof. dr. CONSTANTIN RUSU Tehnoredactare; Eugen-Mihai Dăbuleanu Toate drepturile sunt rezervate Editurii PROHUMANITATE Tiparul executat la Tipografia SEMNE '94 ISBN 973-99023-7- Teoria lui Ştefan Ludwig Roth s-a bazat pe ideea confonnităţii învăţămân­ tului cu natura copilului şi cu condiţiile sale de viaţă, iar principiile recomandate de el erau: respectarea legilor naturii în procesul educaţiei, respectarea particularită­ ţilor individuale şi de vârstă ale copiilor şi principiul intuiţiei.

,,Educatia noua'' refera

Notă: Cursurile se organizează săptămânal, de luni până duminică, în funcţie de solicitări, începând cu data de 10 ianuarie 2021, până pe 19 decembrie 2021.Cazarea participanţilor se face cu o zi înainte de începerea cursurilor, respectiv duminica, după ora 12.00 ! Pentru a obţine informaţii complete referitoare la cursuri şi planificare sunaţi la telefon 0722.207.117 Discuție:Aromâni. De la Wikipedia, enciclopedia liberă. Sari la navigare Sari la căutare. Acest articol este de interes pentru următoarele WikiProiecte: [ arată] Proiect România (evaluat ca făcând parte din grupa C) Articolul Aromâni este un subiect de care se ocupă Proiectul România, o inițiativă de a îmbunătăți calitatea și. Teoria dezvoltrii psihosociale a lui Erikson. Teoria lui Erik Erikson completeaz teoria dezvoltrii cognitive a lui Piaget. Erikson a vzut stadiile de dezvoltare ca opt etape psihosociale, care implicau în primul rând procese ale eului, interpretate din perspectiv psihanalitic. Acestea sunt: 1. Încredere vs. neîncredere (pân la 1 an); 2