Home

Finalul romanului mara

Finalul romanului mara.. Romanul începe prin a prezenta personajul ce-i dă nume: Mara, o femeie rămasă văduvă cu, doi copii mici de crescut - Persida şi Trică - dar este tânără şi voinică, şi harnică, şi Dumnezeu a mai dat să aiba şi noroc.Mara işi i.. Comentati in 8-10 randuri, finalul romanului Mara avand in vedere viziunea realista si moralizaroare a autorului. - 330424 Finalul romanului este neasteptat deoarece,Mara demonstreaza ca desi este o femeie vaduva a reusit sa stranga o mica avere. Dupa cum afirma si colegii mei,Persida este o Mara in devenire,demostrand acest lucru mai ales atunci cand pleca de la manastire doar pentru a-si ajuta fratele aflat in pericol

FINALUL ROMANULUI MARA - Bacalaurea

Subiectul romanului Mara de Ioan Slavici. Am probleme cu acest referat! Verificati-ti cunostintele in testul Mara de Ioan Slavici! Romanul incepe prin a prezenta personajul ce-i da nume: Mara, o femeie ramasa vaduva cu, doi copii mici de crescut - Persida si Trica - dar este tanara si voinica, si harnica, si Dumnezeu a mai dat sa aiba si noroc. Mara este un roman social scris de Ioan Slavici și publicat pentru prima oară sub formă de foileton în perioada ianuarie-decembrie 1894 în revista bucureșteană Vatra și în volum în 1906 de către Editura Institutului de Arte Grafice Luceafărul din Budapesta. Autorul a devenit cunoscut în literatura română mai ales ca nuvelist, iar Mara este romanul său de debut publicat. Mara in viziunea lui Calinescu poate fi tipul comun al femeii mature de peste munti si in genere al vaduvei, intreprinzatoare si aprige la care apar atat zgarcenia, cat si afectiunea materna; ea ramane insa un personaj din afara sferei social-morale a satului. finalul romanului, in care zgarcenia nu este altceva decat iubirea de avere.

Comentati in 8-10 randuri, finalul romanului Mara avand

  1. Finalul romanului ilustrează întâlnirea dintre Bandi și Hubăr, care recunoaște în sfârșit că este tatăl lii. În clipa aceea, Bandi l-a lovit cu pumnul în piept. Persida l-a găsit prăbușit pe Hubăr în mijlocul casei cu ochii închiși, iar pe Bani apăsând pieptul tatălui său și râzând demenţial
  2. une , fiind atat de expresivi , povestea , una destul de cunoscuta de majoritatea , atat de dramatica , de complexa , dar.
  3. Mara Dyer. Începutul e prima parte dintr-o trilogie și finalul ei te lasă încă implicat profund în lumea sa, ca orice serial foarte bun care te face să aștepți cu nerăbdare episodul următor. Stilul atent de artizan meticulos al scriitoarei, ce explica în timp şi cele mai mici amănunte care rămăseseră neclare, îți dă.
  4. Petru a fi sigur că atunci când ai redactat comentariul romanului Mara de Ioan Slavici ai introdus toate informațiile esențiale, te sfătuim să citești cu atenție această pagină și să vezi dacă îi lipsește ceva eseului tău.. În plus, dezvoltând resursele din comentariul nostru vei putea răspunde corect la cerința întâlnită la subiectul III al examenului de Bacalaureat.

Mara Dyer. Transformarea de Michelle Hodkin este continuarea care a depășit volumul precedent. Dacă la finalul volumul întâi, Michelle Hodkin își uimea cititorii chiar la finalul romanului și îi lăsa pe aceștia cu sufletul la gură, în volumul doi lucrurile încep să se clarifice Citindu-l pe Ioan Slavici. Cartea Mara! Ioan Slavici (n. 18 ianuarie 1848, Șiria, comitatul Arad - d. 17 august 1925, Crucea de Jos, Județul Putna) a fost un scriitor, jurnalist și pedagog român, membru corespondent (din 1882) al Academiei Române. Opera literară a lui Ioan Slavici este influențată de viața satului ardelean MOARA CU NOROC FINAL. NUVELA PSIHOLOGICA Moara cu noroc de Ioan Slavici Ioan Slavici este unul dintre cei patru clasici ai literaturii romane, afirmandu-se ca deschizator de drumuri prin crearea romanului realist obiectiv Mara si prin integrarea elementelor de analiza psihologica in scrierile sale. Acestea sunt dominate de conflicte.

Scrie pe caiet 5 structuri din finalul romanului prin care autorul meditează la ceea ce s-a întâmplat în Pripas şi la condiţia omului în lume. 6. Comentează în maxim 10 rânduri aceste sintagme pentru a prezenta atitudinea şi gândurile naratorului. 7. Critica literară a afirmat că structura acestui roman este circulară Mara. by. Ioan Slavici. 3.12 · Rating details · 5,459 ratings · 76 reviews. Proza lui Ioan Slavici (1848-1925) contureaza o fresca a moravurilor si a comportamentului specifice locuitorilor din Ardeal, o lume in care triumfa binele si adevarul, cinstea si dreptatea, cumpatarca si iubirea de oameni, norme etice pe care omul trebuie sa le. Scena din finalul romanului e sur­prinzătoare - soluționează unele enigme și anunță un al treilea volum la fel de captivant. - Kirkus Reviews Michelle Hodkin a crescut în Florida, a mers la colegiu în New York și a studiat dreptul la Michigan înainte de a scrie primul său roman, Mara Dyer. Începutul, în 2011 La inmormAntarea lui Moromete, Niculae afl5 de la Ilinca, sora lui, cd tatil se stinseseincet, fdrd,a fi suferit de vreo boald. Moartea lui Moromete wnnlpn aduce remugcdri in sufletul lui Niculae, dar in finalul romanului tatdl qi fiul hrrtIt4i seimpacdin visul biiatului. 4 Scena din finalul romanului e sur­prinzătoare - soluționează unele enigme și anunță un al treilea volum la fel de captivant. - Kirkus Reviews Seria Mara Dyer îi va încânta deopotrivă pe iubitorii de intrigi polițiste, pe fanii genului fantasy dark, pe cei cărora le plac romanele de groază și pe cititorii care au o.

In preajma lui 1848, in Ardeal, Mara (Leopoldina Balanuta), apriga si intreprinzatoare precupeata, se opune iubirii fiicei ei Sida (Maria Ploae) pentru neamtul Hans (Andrei Finti). Dar dupa ce tinerii se casatoresc, Sida se dezvaluie la fel de rapace ca si mama ei.Adaptare dupa Mara lui Slavici, in care personajele incearca depasirea propriei conditii, podul fiind piatra de hotar temporar. Mara, Birzovanu(sotul decedat al Marei), Persida Trica, Maica Aegidia, Gheorghe(varul Marei), Bocioaca, Marta, Anton Hubar, Hubaroaie, Ignatus Hubar(Natl), Claici, Milena, Munteanu(logotnicul Milenei), Seca Lena, Pavel Codreanu, Anca, Liubicek(tovarasul lui Natl), protopopul, Gheorghe al lui Balta, Iovita al lui Borleu, cojocarii, macelarii, Andrei (varul lui Bocioaca), Emilia si Nina.

Subiectul romanului Romanul incepe prin prezentarea personajului principal, Mara Barzovanu, o precupeata din Radna si prin descrierea locurilor unde urmeaza sa se petreaca actiunea. Mara ramasese vaduva cu doi copii, saracutii de ei, dar era inca tanara, voinica, harnica si nu se plangea de noroc Mara de Ioan Slavici - rezumat. Mara este, arată naratorul, o văduvă cu doi copii mici, din Radna, lângă Lipova; fostul ei soţ, Bârzovanu, era, când a fost, mai mult cârpaci decât cizmar şi şedea mai bucuros în bort [cârciumă] decât acasă; tot le‑au mai rămas însă copiilor vreo două sute de pruni pe lunca Murăşului. Ion Slavici - Mara ( tema si conflict ) In articolul de astazi o sa va scriu cate ceva despre Mara, o carte cu adevarat fantastica de care nu prea am scapat in liceu, am zis ca nu o sa o citesc, dar intr-un final am ajuns sa o citesc. Cu ajutorul cartii Portofoliul elevului, editura ART, o sa incep sa scriu. Titlul operei : Mara ( publicat in. Referat: Mara, de IOAN SLAVICI de Dan Ionescu. Ioan Slavici și-a făcut debutul în literatură ca dramaturg, cu piesa (comedia) Fata de birău (de primar) în 1871, la revista Convorbiri literare, la îndemnul lui Eminescu. Totuși, el rămâne în literatură ca un mare prozator și, dacă ar fi avut mai multă capacitate de lucru, ar fi putut da o Comedie umană, scria G.

Romanului Mara nu i-a lipsit nimic să fie o capodoperă. Este o capodoperă, e momentul să o citim în linişte, după cum e momentul să ne ocupăm cu iubire de toată opera lui Slavici. Aşa cum a fost ea. O dată cu Mara se sfârşeşte un capitol şi se creionează o lume nouă, în realitate şi ficţiune (să nu uităm epoca în. Portretul ei fizic realizat la începutul romanului în mod direct de narator sugerează masivitate, stabilitate: Muiere mare, spătoasă, greoaie și cu obrajii bătuți de soare, de ploi și de vânt, Mara stă ziua toată sub șatră, în dosul mesei pline de poame și de turtă dulce. Oamenii o consideră procletă muiere Scena din finalul romanului e surprinzatoare - solutioneaza unele enigme si anunta un al treilea volum la fel de captivant. - Kirkus Reviews. Michelle Hodkin a crescut in Florida, a mers la colegiu in New York si a studiat dreptul la Michigan inainte de a scrie primul sau roman, Mara Dyer. Inceputul, in 2011

Ioan Slavici (n. 18 ianuarie 1848 la Șiria, județul Arad — d. 17 august 1925 la Crucea de Jos, în apropiere de Panciu, județul Vrancea) a fost un scriitor și jurnalist român. Este al doilea copil al cojocarului Sava Slavici si al Elenei. Frecventeaza şcoala greco-ortodoxă din satul natal, avîndu-l dascăl pe D. Vostinari. Urmeaz Mara. Ioan Slavici - Memento mori. Mara. Ioan Slavici. Mara , de Ioan Slavici. De mult n-am mai citit un roman clasic românesc atât, dar atât de slab. Poate de la Craii de Curtea Veche, a lui Mateiu Caragiale, pe care, de altfel, n-am avut destulă putere să îl termin. Nu știu de unde să-ncep cu epopeea lui Slavici Mara - rezumat clasa 9. Mara era o femeie saraca vaduva, care se intretinea din negustorit. Peste Mures era o manastire, Maria Rdna, in care se ruga alaturi de copiii ei la Sfanta Maria. Copiii ei erau fericiti si nu duceau lipsa de nimic. Mara economisea bani pentru vremuri grele. Isi dorea sa vada fiica, numita Persida, preoteasa si pe fiul. Prezentarea Marei e situata direct, in chiar debutul romanului: A ramas Mara, saraca, vaduva cu doi copii, saracutii de ei, dar tanara si voinica si harnica si Dumnezeu a mai lasat sa aiba si noroc. Sa analizam atent acest fragment exemplar pentru echilibrul si precizia expresiei artistice a lui Slavici Recenzie / comentariu pentru: 26. Mara de Ioan Slavici, editura Adevarul, , Biblioteca Adevărul - Comentarii, 288 pagini. Pret librarie - 13.99 RON. Mara, personajul feminin care dă şi numele romanului lui Ioan Slavici, este una dintre femeile memorabile ale literaturii române. Aparent, Mara nu este decât o văduvă ca multe altele, pe care soarta le obligă să preia responsabilitatea.

Scena din finalul romanului e sur­prinzătoare - soluționează unele enigme și anunță un al treilea volum la fel de captivant. - Kirkus Reviews Michelle Hodkin a crescut în Florida, a mers la colegiu în New York și a studiat dreptul la Michigan înainte de a scrie primul său roman, Mara Dyer. începutul, în 2011 Finalul romanului ilustreaza intalnirea dintre Bandi si Hubar, care recunoaste, in sfarsit, ca este tatal lui.In clipa aceea, Bandi il lovi cu pumnul in piept, apoi cuprins de un fel de turbare, se napusti asupra lui si-1 musca in gatlej. Persida 1-a gasit pe Hubar prabusit in mijlocul casei, cu ochii inchisi, iar pe Bandi apasand pieptul. Romanul Mara prezintă familia mic-burgheză dintr-un târg ardelenesc, în prefața romanului Ion din 1967, la finalul romanului, Ștefan este gata pentru o nouă experință de cunoaștere, lăsându-i Elei cea mai mare parte a averii O Scribd é o maior site social de leitura e publicação do mundo Scena din finalul romanului e surprinzatoare - solutioneaza unele enigme si anunta un al treilea volum la fel de captivant. - Kirkus Reviews . Michelle Hodkin a crescut in Florida, a mers la colegiu in New York si a studiat dreptul la Michigan inainte de a scrie primul sau roman, Mara Dyer. Inceputul, in 2011

Mara lui Ioan Slavici, roman plasat intr-un mic burg ardelenesc si care are doua protagoniste puternice, reprezinta un punct de cotitura in istoria romanului romanesc modern, un varf al literaturii din secolul al XIX-lea si un pas intermediar esential in traseul canonului literar autohton interbelic Mara Dyer. Transformarea - Michelle Hodkin, editura Trei - Mara Dyer. Transformarea - Michelle Hodkin, editura Trei: Volumul al doilea din seria Mara Dy

,,Mara de Ioan Slavici - tema familiei clasaixecarabell

Maitreyi este un roman exotic, al experienței, scris de Mircea Eliade.A fost publicat pentru prima oară în 1933 și s-a bucurat de popularitate în întreaga lume, fiind tradus în mai multe limbi: franceză, engleză, italiană, germană, spaniolă, catalană, esperanto etc Dupa casatorie, Mara nu ii mai ofera ajutor fetei, Echilibrul se restabileste la finalul romanului, cina fata aduce pe lume un copil, iar Mara ii ofera ajutor. Intre Persida si Natl se naste o relatie de iubire si vede numai binele din acesta, dar aceasta relatie de dragoste intilneste numeroase obstacole datorita diferentelor de mentalitate Cumpără Mara Dyer. Transformarea de Michelle Hodkin, editura Trei . Acum la 30% reducere <p>Mara lui Ioan Slavici, roman plasat intr-un mic burg ardelenesc si care are doua protagoniste puternice, reprezinta un punct de cotitura in istoria romanului romanesc modern, un varf al literaturii din secolul al XIX-lea si un pas intermediar esential in traseul canonului literar autohton interbelic. Este o capodopera a genului romanesc in literatura noastra.<br>Desi nu prezinta o societate. Compozitia romanului este clasică, echilibrată, respectând principiul simetriei incipitului cu finalul. De pildă, motivul drumului șial horei apar atât la început, cât și la final, constructia sfericăa romanului simbolizând un ciclu existential închis. Imaginea drumului care duce în Pripas, crucea de la marginea satului, satul.

Mara de Ioan Slavici Blogul elevulu

The mich geglaubt mp3 incipitul si finalul romanului mara lindome ibk damer daniel bierofka gehalt sheepshead fishing youtube ez barbell exercises difference. Else between journals and magazines pes 2014 mazika2day sakila database download fin 4830 lsu portal graczy komputerowych tab 10.1 ics camera, though natalia zagvozdina ps 127 vs 3. IV Dirijarea invatarii (20 min.) Ion de Liviu Rebreanu este primul roman realist obiectiv din literatura romana si a aparut in anul 1920 dupa o lunga perioada de elaborare, asa cum insusi autorul mentioneaza in finalul operei intre martie 1913-iulie 1920. Aparitia primului roman obiectiv directioneaza literatura romana catre valoarea europe ana MARA . IOAN SLAVICI. Romanul MARA apare in anul 1894, in revista Vatra, iar in 1906, in volum. Actiunea este plasata intr-o perioada de rascruce - sf. sec al XIX-lea si inceputul sec al XX-lea, cand la nivelul fiecarei structuri sociale dominau relatiile capitaliste, impunand o anumita psihologie sociala, mentalitatile burgheze si cele taranesti conlocuind Scrie un eseu de 2 - 3 pagini, despre relaţiile dintre două personaje ale unui text narativ studiat aparţinând lui Ioan Slavici. În elaborarea eseului, vei avea în vedere următoarele repere: - prezentarea a patru elemente ale textului narativ, semnificative pentru construcţia personajelor alese ( de exemplu: temă, perspectivă narativă, acţiune, conflict, relaţii temporale şi.

Mara Bota, 11 ani, Școala Gimnazială Sfântul Silvestru a ales să scrie un alt final romanului Copacul cu 13 etaje, Andy Griffiths, editura Arthur. Mara Bota 11 an Patul lui procust de Camil Petrescu (autor canonic) roman subiectiv modern roman subiectiv de analiza psihologica Al doilea roman al lui Camil Petrescu, Patul lui Procust, apare in 1933, la numai trei ani dupa Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi si constituie, pentru literatura romana, un eveniment deosebit, cu totul novator, consolidand astfel romanul romanesc modern 2.Evoluția romanului românesc-apare în a doua jumătate a secolului al XIX Comăneștenilor, 1998-1910 și Ioan Slavici, Mara, 1906; -în perioada interbelică, romanul autohton se sincronizează valoric și ca formulă de creație cu autorul menționează în finalul operei, între martie1913-iulie1920; Receptare critică.

Anii interbelici se caracterizeaza in literatura romana printr-o remarcabila dezvoltare a romanului care in scurt timp atinge nivelul valoric european. Romanul romanesc isi largeste tematica, el cuprinzand medii sociale diferite si problematici mai bogate si mai complexe. Un an de referinta pentru romanul romanesc este 1920, cand apare Ion a. De asemenea, situația din finalul romanului trebuie înțeleasă și notată în rezumat sau în rezumatul pe scurt ca fiind consecința existenței unei societăți mediocre în care sentimentul de iubire nu se poate împlini. Nu uita să incluzi în cuprinsul rezumatului scenele reprezentative și episoadele-cheie Mara este un român scris de Ioan Slavici, publicat în anul 1894, în revistă Vatră, iar în volum a apărut abia în 1906. Face parte din categoria bildungsroman, adică este un român al inițierii și al formării pentru că, pe tot parcursul romanului este prezentată trecerea celor 2 copii, Persida și Trică, de la copilărie la. Enjoy millions of the latest Android apps, games, music, movies, TV, books, magazines & more. Anytime, anywhere, across your devices

Rezumat Mara de Ioan Slavici iLice

Ioan Slavici, biografie (1848 - 1925) Ioan Slavici (n. 18 ianuarie 1848 la Șiria, județul Arad — d. 17 august 1925 la Crucea de Jos, în apropiere de Panciu, județul Vrancea) a fost un scriitor și jurnalist român. Este al doilea copil al cojocarului Sava Slavici si al Elenei Aparitia romanului a starnit un adevarat entuziasm in epoca , mai ales ca nimic din creatia nuvelistica de pana atunci nu anunta aceasta evolutie spectaculoasa : Nimic din ce a publicat inainte nu ne putea face sa prevedem admirabila dezvoltare aunui scriitor , care a inceput si a continuat vreo zece ani , nu numai fara stralucire dar si. Enigma Otiliei - semnificatia titlului Otilia este un personaj tipic de feminitate enigmatica pentru toate personajele romanului. Subiectivismul cu care este privita din mai multe puncte de vedere foarte diferite, asociaza in mod fericit puritatea cu farmecul natural al varstei, Otilia fiind de o tulburatoare seriozitate sau zvapaiata ca o fetita, ceea ce da o fascinatie cuceritoare personajului Ion este primul roman obiectiv din literatura romana, fiind aparut in anul 1920, dupa o lunga perioada de elaborare, asa cum insusi autorul mentioneaza in finalul operei, intre martie 1913- iulie 1920.Aparitia romanului a starnit un adevarat entusiasm in epoca, mai ales ca nimic din creatia nuvelistica de pana atunci nu anunta aceasta evolutie spectaculoasa Ion - geneza romanului Liviu Rebreanu s-a nascut la Tarlişua (Nasaud) intr-o familie de invatatori. A urmat scoala la Maieru si Bistrita, apoi Academia Militara la Budapesta. Desi statutul de cetatean al Imperiului Austro-Ungar l-a facut sa cunoasca maghiara si germana mai bine decat romana, Rebreanu a stiut dintotdeauna ca are menirea scrisului

Concluzia romanului mara - Lumea fericiri

Ion - Liviu Rebreanu Ion este primul roman obiectiv din literatura romana, fiind aparut in anul 1920, dupa o lunga perioada de elaborare, asa cum insusi autorul mentioneaza in finalul operei, intre martie 1913 - iulie 1920. Aparitia romanului a starnit un adevarat entuziasm in epoca, mai ales ca nimic din creatia nuvelistica de pana atunci nu anunta aceasta evolutie spectaculoasa Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica. CAUTARI RECENTE. craiaza din povesti; dupa ploi nichita stanescu; Frum Poezie la cele mai bune preturi online. Oferte și Reduceri zi de zi. Cumpăra in siguranță de la cele mai mari firme din Romania. Livrare rapida in toată Romania și drept de retur. Vino pe site sa vezi Promoția zilei Finalul romanului ilustrează întâlnirea dintre Bandi şi Hubăr, care recunoaşte, în sfârşit, că este tatăl lui. în clipa aceea, Bandi \'11 lovi cu pumnul în piept, apoi cuprins de un fel de turbare, se năpusti asupra lui şi-1 muşcă în gâtlej\ Structura romanului Romanul Mara, de Ioan Slavici, este structurat în 21 de capitole, purtând titluri semnificative pentru conţinutul acestora: Sărăcuţii mamei, Maica Aegidia, Furtuna cea mare, Ispita, Datoria, Blestemul casei, Norocul casei, Pace şi linişte etc. Opera se constituie prin îmbinarea dintre romanul Marei, care urmăreşte.

Mara, recenzie/rezumat - Cristina Bonce

În finalul romanului, când situaţia părea a intra pe făgaşul normal, Hubăr este ucis de către Bandi, copilul său nelegitim, care dă semne de demenţă. Deşi N. Iorga spunea în 1906 că o nouă ediţie a romanului ar trebui să elimine acest episod neconcordant şi în contradicţie chiar cu titiul capitolului (Pace şi linişte. Mara este cel mai reuşit roman al lui Slavici şi unul dintre cele mai bune romane româneşti. Romanul, apărut în 1906, reprezintă cea mai valoroasă creaţie epică de mare întindere, fiind cel mai bun roman al nostru, înainte de Ion pentru epoca în care a apărut, Mara trebuia să însemne un eveniment, şi astăzi, privind înapoi, romanul acesta apare ca un pas mare în istoria. Finalul romanului ilustreaza intalnirea dintre Bandi si Hubar, care recunoaste, in sfarsit, ca este tatal lui. in clipa aceea, Bandi il lovi cu pumnul in piept, apoi cuprins de un fel de turbare, se napusti asupra lui si-1 musca in gatlej. Persida il gasi pe Hubar prabusit in mijlocul casei, c

Incipitul romanului mara - Despre viața din Români

N. Manolescu explică semnificaţia temei romanului: Dacă mulţi eroi slaviceni sunt preocupaţi de avere, în Mara averea se materializează în bani. Ştim că în Comoara banul era ochiul dracului, iar în Moara cu noroc filosofia scriitorului se exprima prin aceea a bătrânei: mulţumeşte-te cu ce ai, mult-puţin, nu provoca soarta Finalul romanului consemnează despărţirea definitivă de trecut a eroului. Ultima noapte de dragoste pe care o petrece alături de Ela marchează înstrăinarea definitivă de trecutul propriu şi recunoaşterea eşecului în planul cunoaşterii. Cititorul care speră să afle, în final, dacă Ela i-a fost infidelă, este dezamăgit

Subiectul Romanului Mara De Ioan Slavic

Scena din finalul romanului e sur?prinzatoare ? solutioneaza unele enigme si anunta un al treilea volum la fel de captivant. - Kirkus Reviews Michelle Hodkin a crescut ?n Florida, a mers la colegiu ?n New York si a studiat dreptul la Michigan ?nainte de a scrie primul sau roman, Mara Dyer. ?nceputul, ?n 2011 Protagonsita noastra, Mara Dyer, suferă un șoc. În urma unui accident își pierde cele mai bune prietene și iubitul. Însă nu-și amintește nimic, absolut nimic despre moartea lor. Pe parcursul romanului ne putem da seama de evoluția personajului principal și a celorlalte persoane care apar în viața Marei

Pentru astăzi, iată un top 5 cărţi de dragoste nemuritoare, pe care, dacă încă nu le-aţi lecturat, vi le recomand cu căldură. La răscruce de vânturi - Emily Brontë. Axat pe iubirea dintre Heathcliff şi Catherine, romanul parcă se încăpăţânează să îi ţină pe cei doi separaţi tot timpul inserând între ei orgolii şi. Otilia Marculescu este protagonista romanului Enigma Otiliei publicat de George Calinescu in 1938. Mai mult decat Mara lui Slavici, Vitoria lui Sadoveanu sau Ela lui Camil Petrescu, tanara Otilia reuseste sa convinga generatii intregi de critici sa o considere reprezentativa pentru eternal feminin Tema romanului este iubirea inițiatică, imposibilă.Doi tineri, Allan și Maitreyi, un european și o indiancă trăiesc o tulburătoare experiență de dragoste, care nu se împlinește din cauze diverse (mentalitate, religie, istorie etc.), dar care le marchează existența prin modul în care cele două ființe se împlinesc, suferă și-și asumă sentimentul Maitreyi de Mircea Eliade [Comentariu] Mircea Eliade a fost istoric al religiilor, scriitor de ficţiune, filosof şi profesor român la Universitatea din Chicago. Romanul Maitreyi, publicat în 1933, face parte din prima tendinţă, fiind un roman modern subiectiv, de analiză psihologică, un roman al autenticităţii şi al experienţei şi. Mara lui Ioan Slavici, roman plasat într-un mic burg ardelenesc și care are două protagoniste puternice, reprezintă un punct de cotitură în istoria romanului românesc modern, un vârf al literaturii din secolul al XIX-lea și un pas intermediar esențial în traseul canonului literar autohton interbelic. Este o capodoperă a genului. Descriere - Mara Mara lui Ioan Slavici, roman plasat intr-un mic burg ardelenesc si care are doua protagoniste puternice, reprezinta un punct de cotitura in istoria romanului romanesc modern, un varf al literaturii din secolul al XIX-lea si un pas intermediar esential in traseul canonului literar autohton interbelic